Bezinkový sirup aneb Před hlohem smekni a před bezem klekni…

Anebo opačně - v každém případě je černý bez výtečná léčivka, která i chutná…

Suroviny:
25-30 květů bezu černého
2 litry převařené vychladlé vody
lžičku kyseliny citronové
2 kg cukru

Postup:

1. Květy opláchneme ve vodě, vložíme je do velké sklenice, zalijeme studenou převařenou vodou a přidáme kyselinu citronovou. Necháme 2-3 dny louhovat.

2. Přes cedník s čistým plátýnkem přecedíme, vmícháme 2 kg cukru, zahřejeme – ale nevaříme, stačí 75 stupňů, a za stálého míchání cukr rozpustíme.

3. Plníme do skleněných lahví a uložíme do chladu. Na pití ředíme v poměru 1:1 vodou nebo použijeme jako sladidlo do čaje.

Dobrou chuť vám přeje Miluše Neoralová a Český rozhlas Sever!