Buchta z ananasového kompotu
Taky neodoláte slevě a už máte ve spíži pět plechovek s ananasovým kompotem? Upečte si šťavnatou buchtu…
Suroviny:
2 hrnky hladké mouky
3/4 hrnku cukru
2 vejce
1 ananasový kompot
2 lžičky kypřicího prášku nebo jedlé sody
1 hrnek strouhaného kokosu
tuk na plech
na krém: 250 g zakysané smetany
250 g pomazánkového másla
100 g cukru
1 vanilkový cukr
případně ještě čokoládová poleva
Postup:
1. Nakrájený ananas i se šťávou dáme do mísy, přidáme žloutky, cukr, půl hrnku kokosu a mouku s práškem nebo sodou. Je-li těsto příliš husté, podle potřeby přidáme vodu.
2. Z bílků ušleháme sníh a zlehka ho vmícháme do těsta. Vylijeme na plech vymazaný tukem a vysypaný kokosem.
3. Pečeme v troubě předehřáté na 150 stupňů, špejlí si vyzkoušíme, jestli už těsto nelepí.
4. Buchtu necháme na plechu trochu vychladnout a mezitím si připravíme krém ze smetany, pomazánkového másla, cukru a vanilkového cukru. Tím pak buchtu potřeme, uděláme čárky z rozehřáté čokoládové polevy a lehce posypeme zbytkem kokosu. Dobrá je i varianta, kdy kokos v těstě i na povrchu nahradíme mletými ořechy. Pak ale vymazaný plech vysypeme moukou.
Dobrou chuť vám přeje Anna Pučálková a Český rozhlas Sever!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.