Houbové pirožky
Tentokrát nikoli vařené, ale pečené. Snad i letos nějaké houby porostou, můžete je v krajním případě nahradit žampiony nebo hlívou, ale lesní houby jsou lesní houby…
Suroviny:
500 g brambor
50 g hrubé mouky
3 malá vejce
2 lžíce másla
tuk na plech nebo pečicí papír
50 g strouhanky
250 g čerstvých hub
1 cibule
sůl
pepř
petrželka
Postup:
1. Nejdřív připravíme náplň – na lžíci másla zpěníme nakrájenou cibuli, podusíme na tom nakrájené houby, zalijeme 2 vejci, osolíme, opepříme, přidáme sekanou petrželku, promícháme a necháme vejce trochu ztuhnout.
2. Brambory oloupeme, uvaříme v osolené vodě, nastrouháme nebo prolisujeme a přidáme mouku, lžíci másla, 1 vejce a vypracujeme těsto.
3. Na pomoučeném vále rozválíme na placku asi půl cm silnou, rozkrájíme na čtverce a doprostřed dáme houbovou náplň, přehneme na trojúhelník a dobře stiskneme okraje.
4. Pirožky lehce obalíme ve strouhance, naskládáme na vymaštěný plech nebo na pečicí papír a v troubě upečeme.
Dobrou chuť vám přeje Vlaďka Krumpová a Český rozhlas Sever!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.