Pomerančový koláč se sněhem
Stejně dobře můžete využít také citrony.
Suroviny:
3 vejce
3 polévkové lžíce cukru
3 lžíce oleje nebo rozpuštěného másla
2 lžíce hladké mouky
1 lžíce hrubé mouky
půl sáčku vanilkového cukru
2 pomeranče (nebo 2-3 citrony)
na sníh: 3 bílky
2-3 lžíce cukru
tuk a hrubá mouka do formy
Postup:
1. Vymažeme a vysypeme formu na pečení.
2. Ze tří bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme 3 lžíce cukru a vanilkový cukr, přimícháme 3 žloutky a na závěr zlehka vmícháme prosáté mouky a olej.
3. Těsto vlijeme do připravené formy a dáme do trouby – zpočátku pečeme na velmi mírném ohni, později přidáme na intenzitě.
4. Mezitím si ušleháme další sníh ze 3 bílků a 2-3 lžic cukru, nakrájíme pomeranč na plátky, poklademe jimi předpečený koláč, zakryjeme sněhem a ještě tak na 7 minut dáme do trouby zapéci.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.