Slavnostní oříšková bábovka

Je to jeden z pokladů prababičkovské kuchyně.

Suroviny:
300 g hladké mouky
300 g hrubé mouky
250 g cukru
120 g másla
2 vejce
šálek strouhaných lískových oříšků
1 kypřicí prášek
1 vanilkový cukr
tři osminy litru = 375 ml mléka
tuk a jemná strouhanka do formy
cukr moučka na posypání

Postup:

1. Vejce, cukr a máslo utřeme do pěny.

2. Stále mícháme a postupně přidáme strouhané oříšky a střídavě pak mouky s prosátým kypřicím práškem a mléko.

3. Hotové těsto vylijeme do vymazané a vysypané formy a dáme do středně vyhřáté trouby péci. První půlhodinu pečeme zakryté pečicím papírem, pak odkryjeme a dopečeme další půlhodinu. Uděláme test špejlí, je-li už bábovka propečená.

4. Opatrně vyklopíme a zchladlou bábovku poprášíme cukrem moučkou.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.