Vepřové plátky na kaparech
Kapary znala už Magdalena Dobromila Rettigová, říkala jim kaprlata. Jsou to poupata trnitého středomořského keře a dodají jídlu specifickou pikantní chuť.
Suroviny:
4 plátky vepřového masa (plecko, krkovička)
2 lžíce naložených kaparů
2 lžíce sádla
hladká mouka
sůl
Postup:
1. Maso lehce naklepeme, okraje nařízneme, osolíme a na rozehřátém tuku opečeme z obou stran.
2. Podlijeme vývarem nebo horkou vodou, přidáme kapary a dusíme pod pokličkou do měkka.
3. V závěru podle potřeby zahustíme troškou hladké mouky, kterou jsme si předem rozmíchali v troše studené vody. Provaříme. Podáváme s vařenými bramborami nebo s rýží.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.