Živáňská pečeně
Existuje řada verzí ve složení i v přípravě, ale vždycky by vám mělo vyjít báječně šťavnaté masíčko.
Suroviny:
750 g krkovice (ale můžete kombinovat i panenku s telecím a hovězím masem)
2 klobásky nebo 250 g slaniny nebo kombinace obojího
3 větší cibule
1,5 dl sladšího bílého vína
sůl
pepř
mletý kmín
mletá paprika pálivá i sladká
případně 8 brambor
alobal
Postup:
1. Maso nakrájíme na menší plátky, vhodné k napichování na špíz.
2. Cibuli nakrájíme na osminky (lépe drží na jehle než rozpadající se kolečka).
3. Klobásky nakrájíme na kolečka, pokud použijeme slaninu, nakrájíme ji na tenčí plátky stejně velké jako maso.
4. Maso okořeníme připravenou směsí (sůl, mletý kmín, pepř, papriky) a s cibulí i slaninou (nebo klobáskami) dáme do mísy a zalijeme vínem. Necháme odležet nejlépe do druhého dne.
5. Maso napícháme střídavě s cibulí a slaninou/klobáskami na jehly, zakápneme zbylou marinádou a zabalíme do alobalu. Někdo přidá i plátky oloupaných brambor. Balíček dobře uzavřeme, dáme pozor, aby ho jehla nepropíchla.
6. Balíčky naskládáme na plech nebo pekáček a asi hodinu a půl pečeme v dobře vyhřáté troubě.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka