Neznámé České středohoří: Trpasličí kameny a Kukla u Němčí

5. březen 2021

Němčí obývali ve 12. a 13. století Slované, od 14. století se tam usadili nově příchozí osadníci, kterým nebylo rozumět – tedy jakoby němí. Proto se vesnice jmenuje Němčí.

Němčí je část Malečova na Ústecku. Vydáme se na kopec severním směrem od Němčí, na vrch jménem Trpasličí kameny. Má výšku 671 m n.m. Říká se mu tak proto, že na jeho vrcholu jsou hromady kamenů, takové kamenné mohyly, které jen při trošce fantazie připomínají příbytky trpaslíků.

Trpasličí kameny u Němčí

Pověst vypráví o tom, že trpaslíci odměnili pracovitou dívku, která tu sbírala listí na podestýlku. Když ho přinesla domů, proměnilo se v peníze.

Největší kamenná mohyla je čtvercová o rozměrech 10 x 10 metrů. Tvoří jí tuny kamenů. Na jedné straně je znatelný výkop, zřejmě tu někdo hledal poklad. Teď v předjaří, ve vegetačním klidu, jsou poblíž dobře viditelné kamenné řady. Jsou i jen dva metry od sebe a trpasličí kameny jsou rozmístěny mezi těmito řadami.

Jestli budete mít po tomto výšlapu ještě dost energie, můžete vyrazit i na sousední vrch zvaný Kukla s výškou 674 m n.m. Stojí tam skála ve tvaru sfingy.

Podle legendy býval vrch keltským obřadištěm. A vlastně celý tento prostor, Kukla a Trpasličí kameny, mohl být propojeným keltským sídlištěm – s obřadištěm i pohřebištěm.

autor: Eva Bucharová | zdroj: Jiří Svoboda – Zázračné České středohoří
Spustit audio

Související