NEJ Ústeckého kraje: největší naleziště českého granátu najdete v Českém středohoří

18. únor 2019

Temně rudé kamínky – české granáty. Nejvíce jsou s nimi spojeny severočeské Třebenice a Třebívlice. Granát se tam těžil už v době vlády císaře Rudolfa II.

Hlavním místem výskytu granátů je návrší Linhorka u Starého. Staré je malá vesnička asi dva kilometry severně od Třebívlic.

Největší naleziště českého granátu se taky nachází v Českém středohoří. V Podsedicích se dokonce těží v lomu, kde denně zpracují 160 tun zeminy, ze které vytěží 2,5 kilogramu granátů různých velikostí – od 1,8 do 8 milimetrů. Těžba probíhá do hloubky čtyř metrů.

Vybroušený český granát

Granáty patří mezi poměrně rozšířené minerály po celém světě. Podle svých nalezišť dostávají jména: arizonský rubín, kapský rubín, avšak nejkrásnější ze všech je český granát z Českého středohoří.

Tzv. pyropy z okolí Třebenic proslavil především fakt, že jsou jiskřivě temně červené a říká se o nich, že mají barvu holubí krve.

Český granát je označován za magický kámen dodávající energii, kámen ohně a vášní, který se nosil proti uhranutí a hlavně kámen lásky, ze kterého se vyráběly a vyrábějí nádherné šperky.

Spustit audio

Související