Neposeda s rezavým ocáskem: Pták roku rehek domácí, česká zima a soukromé firmy na cestě do vesmíru

22. leden 2024

Pták roku, rehek domácí (4:24) – Mýty, omyly a novinky astronomie: Jak hledat život na exoplanetách (19:16) – Kosmonautika 2024, 3. část: Aktivity soukromníků (24:40)

V úvodním přehledu zajímavostí si povíme o problémech, které mají dopravci s vysychajícím Panamským průplavem, představíme vám nejstarší buk České republiky, který roste u Horního Jiřetína, dozvíte se, proč vyhlásili ochránci přírody letošní rok Rokem motýlů, zmíníme se o nečekaném objevu jednoho vzácného tisku z olomoucké knihovny na aukci v italském Terstu a nakonec bude řeč o novém americkém projektu nadzvukového dopravního letounu X-59 QueSST.

Pták roku rehek domácí a česká zima

Rehek domácí. Samice v zimě

Ptákem roku 2024 je rehek domácí, kterého určitě všichni dobře znáte. Tenhle drobný neposedný pěvec s rezavým ocáskem je zejména ve městech velmi hojný a museli jste se s ním nesčíslněkrát setkat. A tak si možná říkáte, proč odborníci z České společnosti ornitologické vybrali do své kampaně pro letošek právě doslova všudypřítomného rehka domácího? Dostal se snad tenhle ptačí druh do úzkých, má nějaký problém? Nemá. To jen v chování některých rehků došlo ke změně, která ornitology velmi zajímá: přestože jsou to tažní ptáci, někteří u nás začali zůstávat i v zimě.

Rehek domácí – mláďata

Zimování rehků domácích je také důvodem, proč byl Pták roku tentokrát vyhlášen dříve, než bývá zvykem – už začátkem prosince. Je za tím doprovodná akce Rehci v zimě, která začala právě v prosinci a potrvá až do konce února. Kdo všechno se do ní může zapojit a jakým způsobem nám prozradil Filip Petřík, pedagog, amatérský ornitolog a aktivní kroužkovatel ptáků. Jak rehka domácího poznáme, kolik rehků u nás hnízdí a jak podpořit ty rehky, kteří se u nás rozhodli přezimovat?

Kosmonautika 2024: Aktivity soukromníků

Starship a raketa Super Heavy jsou už připraveny k sobotnímu startu

I třetí díl kosmonautického přehledu pro nás připravil popularizátor kosmonautiky a šéfredaktor webu Kosmonautix.cz Dušan Majer. Tentokrát hovoří především o aktivitách soukromých firem, jejichž podíl na kosmickém výzkumu je stále větší. Vůbec největším hráčem na poli kosmických soukromníků je firma SpaceX, která má na rok 2024 opravdu velké plány. Není to jen budování sítě STARLINK, zásobování Mezinárodní vesmírné stanice a doprava nových posádek na její palubu. Jsou to i sdílené starty, které na oběžnou dráhu vynášejí desítky malých družic pro různé zákazníky. A jak asi víte, SpaceX pracuje i na jedné opravdu velké zakázce.

Kosmická loď Starliner ve vesmíru

Kromě toho je tu i firma Boeing, která vyvíjí kosmickou loď Starliner. A jsou tu pochopitelně i malé rakety, které na oběžnou dráhu nemohou vynést žádný opravdu těžký náklad; ale většina družic je už dnes malá a lehká... Jejich vynášení není extrémně drahé ani náročné a tak se o ně pokouší poměrně velké množství soukromých firem. Co všechno se dá z jejich strany čekat v novém roce?

Spustit audio

Související