Do ptačí rezervace Mnišské louky u České Lípy vypustili polodivoké poníky. Budou celoročně udržovat louky v nivě Ploučnice

9. prosinec 2023 11:42

S údržbou ptačího parku Mnišské louky u České Lípy pomůžou polodivocí poníci. Česká společnost ornitologická tam v pátek 8. prosince vypustila první čtyři dospělé klisny exmoorských pony, celkem by jich mělo být pět. Poníci budou spásat území zhruba pěti hektarů.

„Ti koně, kromě toho, že jsou sami krásní, mají pro nás tu přidanou hodnotu, že to je ta nejlepší sekačka na trávu, kterou si můžeme představit, protože na rozdíl od všech mechanických sekaček dělají mozaiku. Tu si kousnou, tam si kousnou, tady vydupou, vzniká to, čemu my biologové říkáme mikrostanoviště,“ popisuje ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek.

Ornitologové by oblast chtěli rozšířit. Cekem mají vytipovaných zhruba 100 hektarů, doposud se jim podařilo získat asi čtvrtinu parcel, o dalších jednají s českolipskou radnicí.

„Darování nebo forma pronájmu nebo výpůjčky, tak určitě si myslím, že na nějaké téhleté formě se určitě domluvíme, i na kombinaci, protože pro město asi jsou některé pozemky, které nejsou v podstatě úplně využitelné,“ říká k tomu místostarosta České Lípy Martin Brož (ANO).    

Ornitologové prosí návštěvníky Mnišských luk, aby ornitology v žádném případě nekrmili.

autor: Jiří Jelínek
Spustit audio