Nemocnice Krajské zdravotní zkracují čekací doby na operace kolen a kyčlí mimořádnými operačními dny

6. březen 2023 09:36

Nemocnice v Ústeckém kraji stále dohánějí resty z koronavirové pandemie, kdy musely odkládat hlavně plánované operace. Třeba na ortopedické klinice Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem operují lékaři přesčas a také o víkendech, aby snížili počty pacientů, kteří od doby pandemie čekají na náhrady kolenních nebo kyčelních kloubů. Lékaři také jezdí do nemocnice v Rumburku, kde operují čekající pacienty z celého kraje.

„Vlastně jsem už rok a půl nebyl u žádného doktora, já jsem získal nedůvěru k tomu zdravotnictví,“ vypráví pan Milan. Den před reoperací ramene mu z děčínské nemocnice zavolali, že je nutné zákrok kvůli špatné epidemické situaci odložit. „Pak jsem se objednával asi až po tři čtvrtě roce – protože řádil ten covid,“ vzpomíná pan Milan.

Nemocnice v Děčíně už dávno dohnala všechny resty, které se během covidu nahromadily. „Jediné, co jsme nějakým způsobem trochu omezovali, byly kýly,“ zamýšlí se primář chirurgického oddělení děčínské nemocnice Jan Rejholec nad tím, jaké operace se za covidu nejčastěji odkládaly a pokračuje: „Jinak jsme nedali na to doporučení neoperovat – onkochirurgii jsme vůbec neomezovali a i operace žlučníků jsme se snažili téměř neomezovat.“

Odložené operace už se podařilo chirurgům odoperovat, stále jsou ale dlouhé čekací lhůty na ultrazvuk

Během pandemie covidu, museli podle údajů společnosti Krajská zdravotní, pod kterou patří sedm nemocnic v Ústeckém kraji, lékaři odložit plánované operace asi 1000 pacientů – třeba v ortopedii.

„Mezi nejžádanější patří implantace totální náhrady kyčelního nebo kolenního kloubu. Tento stav se podařilo v roce 2022 napravit prakticky v rámci všech našich odštěpných závodů,“ vysvětluje mluvčí společnosti Krajská zdravotní Jana Mrákotová.

Aby lékaři odoperovali všechny čekající pacienty, pracují na ortopedické klinice Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem přesčas i o víkendech. „Těchto mimořádných operačních dní je plánováno jen v rámci prvního pololetí roku 2023 celkem 12, čímž se povede odoperovat dalších 60 až 70 pacientů,“ dodává Mrákotová.

Krajská zdravotní pak také využívá nemocnici v Rumburku na Děčínsku, kam jezdí lékaři provádět naplánované operace pacientů z celého kraje.

Nemocnicím Krajské zdravotní se už podařilo upravit i čekací doby na magnetickou rezonanci. Problémem ale stále zůstávají dlouhé čekací lhůty na ultrazvuková vyšetření, které přesahují stanovenou dvou týdenní dobu.

Spustit audio