Někteří rodiče v Děčíně nechávají testovat své děti s předstihem. Nechtějí, aby musely ve škole nosit roušky

31. srpen 2021 15:00

1. září nastupují děti zpátky do škol. Žáci musí na začátku září projít třemi koly testování na přítomnost koronaviru. Podle výsledků testů pak ministerstvo zdravotnictví rozhodne, jestli bude ve školách testování pokračovat. Někteří rodiče svoje děti nechali v předstihu otestovat už 31. srpna. Přišli třeba na veřejné odběrové místo v Děčíně, které nabízí provedení antigenního testu ze slin.

„Jsme tady, protože chci mít pro syna doklad o tom, že není covid pozitivní. Děti se ve škole budou testovat až 2. září, a pokud nemají test, tak do té doby musí mít roušky – a to se mi nelíbí,“ vysvětluje Pavla Minivská, která přivedla svého syna, budoucího prvňáka, na testovací místo na Labském nábřeží.

„Nechci jí nechat strkat nic do nosu,“ konstatuje paní Markéta. I ona sem přišla se svou dcerou, budoucí prvňačkou. Je rozhodnutá, že všechny tři kola povinných testů s ní absolvuje tady.

Rodiče v Děčíně přivádí svoje děti na testy. Někteří dávají přednost testování laboratoří před odběry ve škole

Na plivací testy přišel i osmiletý Matyáš. „To byly plivací. Kdyby byly šťourací, tak to bych se asi cukal, si myslím,“ pochvaloval si budoucí druhák způsob testování.

„Dnes chodí hlavně rodiče s dětmi,“ potvrdila vedoucí testovacích center společnosti Scimed Technologies Nikola Pokorná a dodává: „Od začátku se soustředíme právě na děti. Já sama jsem měla se svými dvěma dětmi špatnou zkušenost v jiném centru.“

O dalším postupu ministerstvo zdravotnictví rozhodne podle výsledků prvních testů

Ministerstvo zdravotnictví už avizovalo, že se budou školáci testovat dohromady třikrát. Jak to bude dál, to se uvidí podle výsledků testování, řekl minulý týden ministr zdravotnictví Adam Vojtěch za ANO a vysvětlil: „Jako hranici jsme si stanovili 25 pozitivních testů na 100 tisíc provedených.“

Bude-li záchyt pozitivních výsledků vyšší, testování bude pokračovat, nebo jen v určitých regionech. Když bude nižší, ministerstvo už podle Vojtěcha další testování po školách vyžadovat nebude.

Spustit audio

Související