Po omezení kvůli epidemii koronaviru se děti vracejí do sportovních kroužků. Některé kluby dokonce hlásí větší zájem

6. srpen 2021 12:15

Kvůli omezením proti šíření koronaviru nemohly děti několik měsíců sportovat. Jednotlivé kroužky se postupně vrátily ke svým běžným aktivitám. Sportovní kluby pořádají například příměstské tábory nebo pravidelné tréninky v týdnu.

Zástupci sportovních klubů a organizací nás na severu Čech, které oslovil Český rozhlas Sever, se shodují na tom, že po několikaměsíční přestávce mají děti zájem o sportování možná ještě větší, než to bylo před pandemií. Potvrzuje to i trenér mládeže basketbalového klubu v Děčíně Jakub Houška. Aktuálně tam mají přes 260 dětí ve věku do 17 let. O stejný sport mají velký zájem i děti v Lounech. Ve věkových kategoriích od 5 do 10 let tam za květen a červen přišlo zhruba 40 nových dětí.

Nové malé volejbalisty a volejbalistky mají také v litvínovském klubu. Podle šéfa Miroslava Mikoláška se hlásí hlavně mladší děti ve předškolním věku. Zvýšený zájem o sportování zaznamenali také házenkáři v Lovosicích. „Právě u nás se dá říct naopak, musím říct, že nás ten covid vůbec nezasáhl, že děti se vracejí a jestli někdo, třeba jeden, dva v té kategorii skončili, tak je to normální, protože to se stávalo i za normálních okolností. V září nám začíná nová sezona a přihlásily se malé děti,“ říká k tomu za klub Jiří Günl. 

Jak vyplývá z informací na webu ministerstva zdravotnictví, ve vnitřních prostorech může sportovat až tisíc dětí, venku pak dva tisíce. Při účasti 20 a více osob s výjimkou dětí mladších 6 let je nutné doložit buď negativního test, potvrzení o prodělání onemocnění covid-19 nebo certifikát o ukončeném očkování. Podle předsedy fotbalového klubu v Ústí nad Labem Václava Kožíška ponechala například Fotbalová asociace i možnost čestného prohlášení rodičů o bezinfekčnosti dítěte. Tuto variantu podle něj lidé hodně využívají.  

autor: Tereza Fivebrová
Spustit audio