Ústecký kraj dostane na testování žáků na přítomnost koronaviru více než 340 tisíc antigenních testů

24. srpen 2021 09:05

Ústecký kraj dostane 24. srpna antigenní testy pro testování žáků na přítomnost koronaviru na začátku školního roku. Do Ústí nad Labem dovezou hasiči. Školy by měly mít testy k dispozici do konce tohoto týdne.

„Dnes bude na kraj doručena zásilka antigenních testů pro Ústecký kraj – jedná se o 340 500 kusů. My ty testy obratem roztřídíme a budeme je distribuovat prostřednictvím Správy a údržby silnic na jednotlivé obce s rozšířenu působností, které ty testy budou distribuovat dál do škol. Do konce tohoto týdne by tedy měly školy ty testy obdržet,“ uvedl mluvčí ústeckého krajského úřadu Martin Volf.

Žáci by se měli na začátku školního roku testovat třikrát,  a to 1. nebo 2. září, dále pak 6. a 9. září. Současná dodávka do kraje by k tomu měla stačit.

Na testování žáků se chystají i školy. Například Dalibor Dostál ze základní školy v Terezíně na Litoměřicku ale vnímá testování žáků na koronavirus rozporuplně: „Antigenní testy nám v podstatě nic moc neodhalují, takže všechno je to takové podivné. V minulém roce jsme odhalili jen jednoho pozitivního žáka, ostatní byli negativní. Na základě toho je to celé divné.“

Na PCR testy nemají školy peníze

Přesnější výsledky by podle Dalibora Dostála umožnilo testování tzv. PCR testy. To je ale finančně nákladnější.

Stejný názor má i ředitel ZŠ Krátká v Klášterci nad Ohří na Chomutovsku Petr Opava: „Buď můžeme dělat PCR testy, nebo ty antigenní. Na ty PCR testy nám ale budou doplácet jen 200 korun, to znamená, že škola by na to neměla. Je to podobná situace, jako byla na konci roku, tak uvidíme, k čemu to pak dál povede.“

Ani Ústecký kraj prozatím nemá informace o tom, že by některá škola v regionu přistoupila k PCR testování.

„Co se týká Ústeckého kraje, tak de facto všechny školy by měly přistoupit k těm antigenním testům. Nemáme zprávu o tom, že by některá škola volila PCR testy,“ dodal mluvčí kraje Martin Volf.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související