Školám na Mostecku chybějí mladí absolventi vysokých škol a učitelé odborných předmětů

19. srpen 2021 16:42

Dva školní roky poznamenané pandemií koronaviru masivní odchod učitelů na Mostecku nezpůsobily. Před zahájením nového školního roku jich tak má většina škol dostatek. Ředitelé by ale práci pro další pedagogy bez problémů našli. Chybí mladí absolventi vysokých pedagogických škol nebo učitelé některých odborných předmětů.

„Dostatek učitelů? No, jak se to vezme. Máme zajištěné učitele na další školní rok, kdyby se nám ale hlásili noví uchazeči, a my bychom si mohli vybírat, to by bylo úžasné,“ shrnula ředitelka největší základní školy v Litvínově na Mostecku Pavla Tomášová.

Popsala tím situaci, která panuje na všech středních a základních školách, které Český rozhlas kontaktoval. Tady na základní škole Ruská v Litvínově kvůli obavám z nákazy onemocněním covid-19 odešla ze školy jediná učitelka.

Učitelé některých oborů se shánějí jen těžko

Problémem často bývá nedostatek učitelů na nově vznikající předměty nebo tam, kde je nutné znát vývoj technologií.

„Teď třeba najíždíme na novou informatiku, potřebovali jsme zkušeného aprobovaného učitele, nebo učitelku – bohužel se nám ale nikoho takového nepodařilo sehnat. Proto výuku zahajujeme s neaprobovaným panem učitelem, do kterého ale vkládáme velké naděje, protože vypadá, že bude šikovný,“ doplnila Tomášová.

Na střední škole obchodní, pedagogické a zdravotnické v Mostě mají také dost učitelů na to, aby mohli zahájit výuku. Na některé předměty se ale učitelé hledají velmi těžko.

„Některé aprobace jsou velmi specifické. Na pedagogické škole jsou to umělecké obory, hudební obor. Pak to jsou také všeobecné aprobace – přírodní vědy, cizí jazyky. Dalším specifickým oborem jsou zdravotnické předměty, vyučované na zdravotnické škole,“ vypočítává ředitelka školy Jitka Hašková.

Pedagogy proto hledali i ne úplně běžným způsobem. „Pracovali jsme na tom celý ten lockdown. Snažili jsme se ty učitele oslovovat přes sociální sítě,“ doplňuje Hašková.

Ředitelé se kvůli delta mutaci koronaviru obávají budoucnosti výuky

Plný stav mají také na 8. základní škole v Mostě. Podle jejího ředitele Romana Zieglera hledají jen asistenty pedagoga: „V současné době nám učitelé nechybí. Poptáváme ale místa tří asistentů, ale ty nabídky jsou, takže předpokládáme, že tyto pozice také obsadíme.“

Ředitelé škol se více než nedostatku pedagogů obávají podzimu v souvislosti s delta mutací koronaviru.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související