Většina škol v Ústeckém kraji bude od září testovat žáky antigenními testy. PCR testy jsou podle oslovených ředitelů finančně nedostupné

18. srpen 2021 14:39

Školy po celém Česku musely do 18. srpna nahlásit, jestli chtějí pro testování žáků na začátku školního roku využívat PCR testy. Vyzvalo je k tomu ministerstvo školství, aby stihlo zajistit zdravotnický materiál potřebný k testování. Oslovení ředitelé základních škol v Ústeckém kraji se shodují v tom, že budou žáky testovat pomocí antigenních testů dodaných od státu.

Podle ředitele základní školy Krátká v Klášterci nad Ohří Petra Opavy budou žáky testovat antigenními testy, protože by škola neměla dostatek financí na přesnější PCR variantu, a to i přesto, že by stát na každý tento test přispěl 200 korun.

Podobně je na tom i základní škola v Terezíně. I tam budou testovat pomocí antigenních testů, které ale podle zástupce ředitelky Dalibora Dostála nejsou příliš spolehlivé. Na jaře tam měli pouze jeden pozitivní test.

Antigenní testy budou pro plošné testování dětí využívat i školy v Chomutově. Potvrdila to ředitelka 7. základní školy Ivana Dudková.

Například základní škola v Lomu u Mostu ale bude při testování dál spolupracovat se zdravotnickou organizací.

„Určitě o PCR testy žádat nebudeme, protože ta částka je absolutně nedostatečná. Antigenní testy také nebudeme od státu žádat, protože máme už od loňského jara nasmlouvanou externí firmu, která k nám přijede a všechny žáky nám otestuje,“ shrnul ředitel školy Jaroslav Zajíc.

Spolupráci s externí zdravotnickou organizací při jarní vlně využily i základní školy v Mostě. Podle mluvčí města Kláry Vydrové teď ale záleží na tom, jak ministerstvo zdravotnictví nastaví systém úhrady za testy prováděné laboratořemi.

Netestované děti budou muset nosit roušky i při výuce

Podle nařízení ministrerstva zdravotnictví se budou žáci testovat ve třech vlnách, a to 1., 6. a 9. září. Prvňáčci pak mohou první test absolvovat až 2. září.

Antigenní testy od Správy státních hmotných rezerv hasiči přivezou do Ústeckého kraje 24. srpna. Potvrdil to náměstek ústeckého primátora Michal Ševcovic z PRO Zdraví a Sport. Testy, které by měly pokrýt celé zářijové testování, pak budou do škol distribuovány do konce týdne.

Rodiče mohou nechat dítě otestovat také na některém oficiálním testovacím místě a poté doložit potvrzení o testu ve škole.

Děti, které se nenechají na začátku školního roku otestovat, nebudou moci zpívat a cvičit ve vnitřních prostorách.

Ve školách také bude platit povinnost nosit ochranu nosu a úst ve společných prostorách. Při výuce ale nebude pro děti s negativním testem nutná. Netestované děti naopak budou muset nosit roušku nebo respirátor i při výuce.

autor: Tereza Fivebrová
Spustit audio

Související