Někdo má jitrocel za plevel, jiný ho zná už od dětství jako hojivou léčivku

22. duben 2020

Beraní jazýček, král cest nebo myší ocas, to všechno jsou lidové názvy pro jitrocel. Léčivé účinky jitrocele znali už staří Řekové, kteří mu říkali chladivá bylina. Ze středověku pochází jeden z jeho názvů – skorocel, nebo též ranocel.

Už ty názvy něco napovídají o tom, k čemu nám může být jitrocel užitečný. V jitroceli jsou slizové léčivé látky, vitamin C, zinek, křemík a rostlinná antibiotika. Slizové látky pečují o sliznice a uvolňují hleny. Také chrání trávicí ústrojí a pomáhají při zácpě.

Jitrocelovou šťávu z čerstvých listů užívali naši předkové při žaludečních katarech nebo vředech. Jitrocel má výborné čistící schopnosti, a to jak plic, tak i žaludku. Navíc čistí krev.

Jitrocel můžete užívat jako čaj, oblíbený je i jitrocelový sirup. Čaj nevařte, stačí bylinku přelít vroucí vodou a nechat 15 minut louhovat. Vlažný čaj můžete také kloktat při bolesti v krku.

Jestli si budete jitrocel přidávat do salátu nebo do polévky, tak přiměřeně, je totiž dost hořký, tak aby vám nezhořklo celé jídlo.

Spustit audio

Související