Nejstudenější trpaslík

18. květen 2008

Mezinárodní kanadsko-francouzský tým astronomů z observatoří na Havajských ostrovech objevil pomocí obřích teleskopů doposud nejchladnějšího hnědého trpaslíka. Objekt je zároveň tak výjimečný, že nemá v klasifikaci hnědých trpaslíků srovnání.

Z historie víme, že první hnědé trpaslíky objevili astronomové před 13 lety; vlastnostmi se tyto objekty podobají spíše obřím planetám než hvězdám. Na rozdíl od klasických hvězd už spálily všechen vodík, mají nižší hmotnost, obvykle menší, než je součet hmotnosti 70 Jupiterů, a už jen chladnou. Jejich povrchová teplota se pohybuje od 2000 stupňů Celsia níž (pro srovnání - naše Slunce má asi 6000 stupňů). Hnědí trpaslíci mají některé podobné rysy jako exoplanety, např. prachová a aerosolová mračna v atmosféře, přítomnost metanu atd. Na druhé straně u nich vědci nikdy nezjistili čpavek. U nejchladnějšího hnědého trpaslíka, evidovaného jako CFBDS0059, však byly jeho stopy objeveny! Objekt má podle odhadů teplotu pouhých 350°C a hmotnost asi jako 15 - 30 Jupiterů. Jde o samotáře, který není součástí žádného hvězdného systému. Zdá se, že zmíněnými parametry může být prototypem zcela nové třídy hnědých trpaslíků coby nejchladnějších hvězdných objektů ve vesmíru.
Nový objev může být důležitý také při hledání exoplanet metodou přímého zobrazení. Zatímco exoplanety pohybující se v blízkosti své mateřské hvězdy jsou přezářeny jejím světlem a současnou technikou prakticky nejsou pozorovatelné, hnědí trpaslíci s nízkou povrchovou teplotou obvykle existují samostatně a tak se i mnohem lépe hledají a pozorují. Vědci si na nich mohou vyzkoušet nové vyhledávací modely.

Pravidelná rubrika Mýty, domněnky, objevy a omyly astronomie se vysílá v rámci každého třetího Planetária v měsíci.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio