Nejlepší školní středoškolský časopis vydávají studenti z Varnsdorfu

9. prosinec 2019 09:45

Studenti střední odborné školy ve Varnsdorfu vydávají nejlepší školní časopis v Česku. Jejich „Yntrák“ se letos umístil na prvním místě z osmi desítek středoškolských časopisů z celé republiky.

Časopis, který vychází už 12 let, si studenti připravují sami – od článků a fotek až po tisk a vazbu. Vyzkouší si tak to, o čem se učí ve škole, tedy grafiku nebo fotografii. Odcházející studenti pak navíc předávají své know-how těm mladším.

„Pracujeme v programech Adobe Photoshop, InDesign a Illustrator. To všechno probíráme ve škole, takže k tomu máme blízko,“ říká jedna z redaktorek Klára Suchochlebová.

„Na tom časopisu se podílejí žáci, vychovatelé i učitelé. Je k dostání na vrátnici, a když dochází, tak se prostě dotiskne – všechno od tisku přes vázání po řezání si děláme tady,“ doplňuje ji učitelka Radka Ulrichová.

Letošní vítězství mezi osmi desítkami studentských časopisů není prvním úspěchem Yntráku. „Už druhým rokem jsme vyhráli první místo v soutěži Školní časopis roku,“ vysvětluje Klára Suchochlebová a připomíná i třetí místo v další soutěži: „Je to soutěž o nejinspirativnější školní časopis, který je vyhlašován odborným svazem novinářů.“

Soutěž o nejlepší školní časopis pořádá Asociace středoškolských klubů. „Začali jsme s 50 časopisy, letos jsme jich měli 350,“ říká ředitel soutěže Petr Kantor.

Klání o nejpovedenější školní časopis po obsahové a grafické stránce se koná už 13 let. Soutěžit mohou žáci nejen středních, ale i základních škol.

Spustit audio

Související