Studenti na jeden den oživili kulturními akcemi jeden z desítek prázdných domů v Teplicích

24. listopad 2019

Na společenský i ekonomický problém prázdných domů totiž chtějí studenti Vysoké školy ekonomické upozornit. V Teplicích proto v pátek uspořádali kulturní akci v domě Ritterburg.

Součástí akce byla výstava. „Jedná se o fotografie od dvou teplických studentek. Jedna si vybrala téma budov a druhá zachycuje lidské obličeje. Obrázky zde vystavované namalovali klienti teplické Arkadie. Dále tu máme videoprojekci, které ukazuje prázdné budovy zejména v Číně, kde můžeme najít celá prázdná města,“ vyjmenovává jeden z pořadatelů Lukáš Zeman.

Pseudorenesanční budova s oranžovou a bohatě zdobenou fasádou stojí na křižovatce v Trnovanech, hned naproti sídlu policejního ředitelství. Návštěvníci mířili do prostor, kde bývala prodejna sportovních potřeb, která se zhruba před rokem přestěhovala o patro výš.

K výstavám mohli přispět i sami návštěvníci obrázky, které namalovali přímo na místě. Na programu byly i přednášky o Tanzánii, životě Čechů v rumunském Banátu nebo o dalších akcích, které pro sebe Tepličané dělají.

Lukáš Zeman také doplnil, proč se vlastně snaží oživovat prázdné prostory: „Přijde nám to jako společenský problém, který se moc neřeší. Těch domů ve špatném stavu je ve městech sposta. Třeba jen v Teplicích jich je kolem šedesáti,“ vysvětluje.

„Moji prarodiče tento dům pamatují ještě z doby, kdy tu byl taneční sál. Někteří lidé pamatují i učiliště,“ řekl k nedávné historii domu Ritterburg organizátor Jakub Doležal.

V dávné minulosti tam býval hostinec a současná podoba domu pochází z roku 1887 - opět tam byla hospoda a už zmíněný společenský sál.

Studenti se podobně budou snažit oživit i další prázdné domy a prostory nejen v Teplicích, ale i v dalších městech.

autoři: Gabriela Hauptvogelová , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související