Skauti začali v Teplicích stavět novou klubovnu. Bude v Trnovanech nedaleko policejního ředitelství

27. říjen 2019

Ta dosavadní, která je v lázeňské části, už více než dvěma stovkám skautů nestačí.

Skautské středisko proto před třemi lety koupilo pozemek, letos ho dělníci upravili a přivedli tam elektřinu a kanalizaci. Teď se do země zakousl bagr.

„Bude to úplně jednoduchá přízemní budova. Obdélník, který bude obsahovat všechno, co potřebujeme pro činnost tří oddílů – tři velké klubovny, zázemí pro vedoucí, nezbytné sociální zařízení,“ popisuje vzhled budoucí budovy vedoucí skautského střediska Dvojka Teplice Jakub Mráček. „Jediné, co na ní bude zvenčí zajímavé, bude zelená střecha,“ doplňuje.

Na pozemku stojí stará ořešák, který je právě pro ochranu obalený starými matracemi. „Rozhodně ho nechceme kácet, protože tvoří dominantu pozemku s mám k němu vztah. Uvidíme, kam až mu sahají kořeny,“ upozorňuje Jakub Mrázek na možné ohrožení stromu stavbou.

Pokud půjde všechno, jak má, chtěli by skauti otevřít na podzim příštího roku. „Hezky se to kryje s tím, že máme příští rok třicáté výročí obnovení činnosti po Sametové revoluci, takže by to mohl být dobrý dárek k narozeninám,“ připomíná vedoucí.

Celý projekt včetně pozemku, projektové přípravy a všech náležitostí přijde zhruba na šest a půl milionu korun. Polovinu už tepličtí skauti proinvestovali. „Část peněz byly naše úspory, část nám půjčilo naše ústředí, tři sta tisíc jsme dostali od nadace Jaroslava Foglara, a nyní rozjíždíme sbírku na Hithitu, kde oslovujeme veřejnost,“ dodává finanční náležitosti Jakub Mráček.

Veřejná sbírka na Hithit.com  končí 9. listopadu. Mezi odměnami jsou kurzy tance, vaření, nebo také poděkování na části podlahy budoucí skautské klubovny.

Strom na pozemku chtějí skauti zachovat
autoři: Gabriela Hauptvogelová , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související