NEJ Ústeckého kraje: „nerozbitné“ skleničky z Dubí

27. březen 2019

Nejslavnější, téměř nerozbitnou, skleničkou je bezesporu „duritka“. Dodnes ji najdeme v mnoha domácnostech. Tyhle skleničky se vyráběly na Teplicku už od roku 1914.

Nerozbitné skleničky značky Durit vyráběla Rudolfova huť v Dubí na Teplicku už od roku 1914. Proslavily se hlavně svojí odolností.

Běžné skleněné výrobky se chladí pozvolna, aby nepopraskaly. V 19. století přišli skláři na to, jak vyrobit tzv. kalené sklo – tedy jak rozžhavenou hmota prudce schladit tak, aby sklo zůstalo celé a ještě získalo neobyčejnou pevnost.

Sklenka a šálky - durit opál

Skláří totiž původně sklo chladili vodou, později vzduchem, jenže v Teplicích využili ke chlazení jako jediní na světě olej.

Dubská sklárna si obchodní značku Durit nechala patentovat v červenci 1914. Traduje se, že název vznikl pravděpodobně od slova Dur, které označuje tvrdou stupnici.

Skleničky měly velký úspěch, protože byly velice odolné proti nárazu, ale zároveň dobře snášely vyšší teploty, což ocenili hlavně milovníci horké kávy.

Odolné skleničky Durit se v Dubí na Teplicku přestaly vyrábět v roce 1996. Tehdy výrobu převzala francouzská firma Duralex a klasická „duritka“ se přejmenovala na „picardie“. Velmi podobné skleničky se ale vyrábějí dál – třeba ve Francii nebo Rusku.

Spustit audio

Související