NEJ Ústeckého kraje: nejbohatší podnikatel prvorepublikového Československa

25. březen 2019

Nejbohatší podnikatel prvorepublikového Československa žil u nás na severu Čech, a to v Ústí nad Labem. Židovský velkoobchodník s hnědým uhlím Ignaz Petschek dokázal na dnešní poměry vydělat na hnědém uhlí miliardy korun.

Píše se rok 1876 a velkoobchodník s hnědým uhlím Ignaz Petschek se stěhuje do Ústí nad Labem, do tehdejšího centra obchodu s hnědým uhlím. V té době ale ještě zdaleka nepatřil mezi nejbohatší podnikatele na českém území.

Ignaz Petschek se narodil 14. června 1957 v Kolíně. Vystudoval jenom šest tříd humanitního gymnázia v Praze, v roce 1874 pak nastoupil jako učedník do Pražské banky.

Jeho práce byla velice kvalitní, proto ho vedení banky poslalo do Ústí nad Labem jako výpomoc k podnikateli s uhlím Jakobu Weinmannovi.

Petschek rychle načerpal zkušenosti a 1. ledna 1880 založil svou vlastní obchodní společnost s hnědým uhlím. Podnikatelsky se mu velice dařilo – nezasáhla ho ani uhelná krize v roce 1900, protože přišel s nápadem lisovat z méně kvalitního uhlí brikety.

O 20 let později už se svým bratrem Juliem kontroloval téměř polovinu hnědouhelného průmyslu v Evropě.

Stal se jedním z největších mecenášů města Ústí nad Labem. Díky jeho štědré podpoře byl v ústecké nemocnici postaven dětský pavilon, pavilon v dělnické ozdravovně v Ryjicích, chlapecký výchovný domov, ozdravovna pro nemocné tuberkulózou, a také mateřská školka.

V Ústí nad Labem žil až do své smrti. Skonal 15. února roku 1934.

autor: Renáta Filipi | zdroj: Wikipedie
Spustit audio

Související