Návštěvníci sedmi muzeí v Ústeckém kraji se mohou těšit na virtuální prohlídky výstav a expozic

12. březen 2021 14:48

Po oblastních muzeích v Mostě nebo v Chomutově si budou moci návštěvníci virtuálně prohlédnout i výstavy v dalších muzeích Ústeckého kraje. Krajský úřad se na tom dohodl s firmou Ponte Records, která se na převedení expozic do virtuální podoby specializuje. V době pandemie jde podle vedení muzeí o jediný způsob, jak zájemcům vynahradit uzavření expozic.

„Výhodou toho virtuálního projektu je, že umožňuje spojení různých technologií, které v té realitě možné nejsou,“ myslí si o virtuálních prohlídkách výstav kurátorka Oblastního muzea v Chomutově Renata Klucová.

Ve kterých muzeích Ústecký kraj objednal převedení výstav do virtuální podoby, vyjmenovává Miroslav Kuželka, jednatel společnosti Ponte Records: „Podepsali jsme smlouvu na skenování muzea v Chomutově – tam budou dvě ty výstavy, v Roudnici nad Labem, v Děčíně. Pak pojedeme do Rumburku, protože tam je úžasná výstava historických kol, do Loun, do Teplic a do Litoměřic.“

Virtuální prohlídky nabízejí jiný pohled na výstavy

Virtuální prohlídka nejsou jen fotografie. Návštěvník se může po expozici libovolně pohybovat a přibližovat si jednotlivé předměty.

„Když vleze návštěvník do té prohlídky, tak od bodu toho startu může jít libovolným směrem. U jednotlivých exponátů je možné získat další, podrobnější informace,“ vysvětluje Kuželka.

Výstava Neuvěřitelný svět prvních zemědělců

Virtuální prohlídka má tu výhodu, že je k ní možné přiřadit řadu odkazů na další články nebo fotografie, které si v muzeu návštěvník prohlédnout nemůže. Naskenování a zpracování jedné výstavy přitom trvá podle Miroslava Kuželky zhruba týden.

Muzea tak nejen že zpřístupní aktuální výstavy, ale vznikne tak i cenný archivní material.

„Přesně nám to zmapuje, jak ta výstava vypadala – jak vypadaly popisky, jak vypadaly panely. Je to daleko lepší vizuální popis té výstavy než cokoli, co bychom uchovávali v podobě scénářů. Je to pro nás dokument, jak přesně ta výstava vypadala a jak dobře jsme ji udělali,“ říká Michal Soukup, ředitel Oblastního muzea a galerie v Mostě.

Podle mluvčího Ústeckého kraje Martina Volfa by vznik virtuálních prohlídek v sedmi krajských muzeích neměl stát víc než 100 tisíc korun.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související