Ústecké muzeum chce vybudovat depozitář otevřený veřejnosti v bývalé trafostanici

6. březen 2021

Depozitář přístupný veřejnosti by mohl vzniknout v bývalé trafostanici Spolchemie v Ústí nad Labem.

Město proto od Spolchemie koupí bývalou trafostanici a pozemky, které mělo muzeum od firmy pronajaté. Aby budova splňovala podmínky muzejního depozitáře, potřebuje úpravy. Zatím tam město například skladuje desinfekci pro své organizace. 

Město budovu i pozemky na rozhraní čtvrtí Klíše a Předlice koupí za 11 milionů korun. Samotná přestavba bude mnohem dražší a město na ni chce využít i dotace. Podle hrubého odhadu náměstka primátora PavlaTošovského z ODS bude stát 150 milionů. Přesněji náklady určí projekt.

Muzeum by tam kromě depozitářů chtělo mít i badatelnu a konzervátorské dílny. Lidé by měli možnost vidět víc sbírkových předmětů než na výstavách.

Podle Pavla Tošovského se počítá i s technologií měnírny: „Zástupci muzea by rádi část této technologie zachovali pro depozitář.“

Letos vznikne projekt přestavby. Město požádá o dotaci z ITI, kde je na to specializovaný program. „Pokud je mi známo, z našeho regionu tam zatím žádný podobný projekt není, takže je velká šance, že bychom ty prostředky mohli získat,“ je optimistický ředitel muzea Václav Houfek.

autoři: Gabriela Hauptvogelová , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související