Publikaci příběhů z česko-saských hranic pokřtilo Muzeum města Ústí nad Labem

29. květen 2018

Narušitelé hranic. Tak se jmenuje publikace, kterou před necelým týdnem symbolicky vodou z Labe pokřtilo ústecké muzeum. Druhým titulem je německé Abgemacht, které můžeme přeložit jako „Ujednáno“.

Jde o soubor příběhů z česko-saských hranic, na kterém Muzeum města Ústí nad Labem spolupracovalo s Entwicklungforum v Drážďanech.

Jednou z autorek příběhů je turistická průvodkyně z Drážďan Anett Lentwojtová, která se ale křtu nezúčastnila. Ta se věnovala hlavně pašeráctví přes hranice.

Druhý autor historik ústeckého muzea Martin Krsek vysvětluje, jak témata vybíral on: „Chtěl jsem do toho projektu vnést tu širokou škálu barev, které ten život na hranici znamená – to všednodenní potýkání se s hraniční čárou.“

Podle něj je tak soubor příběhů tematicky velmi různorodý. „Některé ty příběhy jsou dost morbidní, ale i to je realita. Nechybí tu ale ani láska. Máme dokumentovaný příběh manželů, které dramatické události 20. století rozdělily do dvou států, oni však ten svůj vztah dokázali udržet i přes tu oficiálně nepřekročitelnou hranici,“ popisuje Krsek.

Stranou nezůstaly ani příběhy zvířat – jedním z nich je vyprávění o lachtanu Gastonovi z pražské zoo, o kterém se píše jako o povodňové celebritě.

Ředitel muzea Václav Houfek doplňuje, že k souboru Narušitelé hranic vznikla i menší výstava, která bude putovní: „Pak se stěhuje do Drážďan, kde bude mít saskou premiéru, a pak už bude putovat po místech, která o to projeví zájem.“

Výstava bude v muzeu k vidění do poloviny června.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio

Související