Na zámku ve Velkém Březně se v sobotu mlsala čokoláda

15. duben 2018

Na zámku ve Velkém Březně na Ústecku totiž probíhaly speciální prohlídky. Konala se tam totiž akce s názvem Hraběcí mlsání.

„Návštěvníci mohli ochutnat dvanáct druhů čokolády.  Připravila ji čokoládovna Jordán z Děčína, která navazuje na tradici čokoládovny v Drážďanech. Ta vnikla roku 1823,“ popisuje David Geleta z velkobřezenského zámku.

V rámci akce Hraběcí mlsání se tak ochutnávají dobové recepty. Ročně probíhá dvakrát až třikrát. „Měli jsme už i dobové recepty na přípravu žab,“ usmívá se David Geleta.  Recepty pro tyto příležitosti hledají organizátoři v archivech.

V sobotu panovalo ve Velkém Březně hezké počasí, a tak zámek navštívilo přes dvě stě lidí. Někteří přijeli dokonce na kole, po cyklostezce podél Labe.

„Byli jsme tady nejen na čokoládě, ale také na štrúdlu nebo vinobraní,“ přiznává pravidelný návštěvník zámku s tím, že díky speciálním akcím se o zámek a historii zajímají i lidé, které by to jinak nenapadlo.

Klasické prohlídky zámek ve Velkém Březně ozvláštňuje často. „Přístí víkend to budou kostýmované prohlídky v rámci Dne památek, návštěvníci se dostanou i do běžně nepřístupných prostor zámku. Bude to spojeno s noční prohlídkou a zámek bude vyzdoben jarními květinami,“ zve David Geleta.

Návštěvníci mohli ochutnat dvanáct druhů čokolády
autoři: Martin Dušek , Zuzana Zejdová
Spustit audio

Související