Zámek ve Velkém Březně uzavřel sérii prohlídek k 200. výročí bitvy u Chlumce

1. červenec 2013

Na zámku ve Velkém Březně na Ústecku představili poslední ze série speciálních prohlídek k oslavám 200. výročí bitvy u Chlumce. Nechyběli vojáci, zámecká šlechta a i nějaký ten drb.

„Zámkem provází pan hrabě a jeho manželka a vzpomínají na to, co dědeček říkal o napoleonských válkách,“ vysvětluje kastelán velkobřezeneckého zámku Miloš Musil.

Nejde ale o nudnou historii. „Zámek je totiž mladší než napoleonské války, proto to máme formou vzpomínání nebo spíš drbů o napoleonských válkách,“ dodává.

Po čtyři neděle nabízel zámek drby z napoleonských válek, a to nejdříve ze strany Němců, poté Francouzů, samozřejmě také Rusů a naposledy Rakušanů. Návštěvník se ale dozvěděl i pikantnosti z rodiny hraběte Chotka.

„No, je to tady zase. On mi pořád tvrdí, že pije čaj, jo, ale já tomu prostě vůbec nevěřím, protože ono z toho hrníčku je pořád cítit nějaký alkohol. Já jsem slyšela, že teď, jak je všude ten Napoleon, tak vymyslel nějaké to nové pití, nějak myslím koňak se tomu říká, nebo něco s koňmi to má společného,“ prozradila na hraběte Chotka jeho paní.

Při prohlídce se ale návštěvníkům představili i samotní vojáci, a to jak z rakouské, tak i z francouzské armády. Kdo ale nestihl speciální program, nemusí zoufat. Už na pátek 5. a sobotu 6. července je na zámku ve Velkém Březně opět připravené velmi populární Hraběcí mlsání.

„My jsme letos už udělali první část mlsání, kdy jsme nabídli starou hostinu z roku 1868 a všechny chody tehdejšího meníčka. Vždycky to děláme tak, že v roce máme tři mlsání, loni to byla na jaře žabí stehýnka na deset způsobů, v létě mlsky podle Magdaleny Dobromily Rettigové a na podzim jsme měli zvěřinové hodování. Letos jsme začali hostinou, pokračujeme čokoládou a na podzim nás čekají postní jídla,“ prozrazuje kastelán.

V pátek a v sobotu tak na zámecké návštěvníky čeká skutečně sladká prohlídka.


Zvětšit mapu
autoři: bach , sib
Spustit audio