Na veletrzích s elektronikou dominují obří televizory i chytré hodinky

14. leden 2014

Co v blízké budoucnosti objevíte v obchodech se spotřební elektronikou, to každoročně napoví každoročně různé veletrhy. Jeden z největších probíhá momentálně v USA – jde o CES v Las Vegas a k vidění je toho opravdu spousta.

V minulých letech jste nejvíc návštěvníků tohoto veletrhu mohli potkat u stánků s televizory. Nejdříve se obdivovalo, jak jsou ploché, později rozlišení, zobrazení ve 3D, co všechno umí a letos se známé značky předhání ve velikosti úhlopříček. Dva výrobci už ukázali televizory s úhlopříčkou 267 centimetrů.

Tím to ale nekončí, rozlišení bude 4K, což je 4krát ostřejší obraz než u dnes už rozšířených FullHD televizorů a abyste na vše dokonale viděli, celá obrazovka bude zakřivená jako v kině.

Když se vás před takovou televizí sejde víc, vezmete jednoduše dálkový ovladač a zakřivení upravíte. U nových modelů se už konečně začnou objevovat také OLED displeje, které ve srovnání s LCD nebo plazmou nepotřebují podsvícení a každý bod svítí sám o sobě.

Na veletrhu CeBIT v Hannoveru se představují i aplikace pro chytré mobilní telefony

Jak se ale v Las Vegas ukázalo, pozornost se začíná přesouvat do jiné kategorie. Prim totiž letos hraje takzvaná nositelná elektronika a 3D tiskárny. O uplatnění tiskáren, které vám doma vyrobí ze speciálního materiálu cokoli, co si v počítači naprogramujete, zatím pochybuji.

Brzo se ale určitě objeví elektronika, kterou budeme mít pořád při sobě a která bude dělat vše možné. Sport testery například v hodinkách už dnes nejsou ničím výjimečné. Díky nim můžete sportovat nebo třeba hubnout efektivněji.

Chystané elektronické snímače ale kromě tepu budou umět měřit například tlak, hladinu cukru v krvi, váš pitný režim a spousta dalších věcí. I když tedy nejste třeba vrcholový sportovci, takové hodinky vám v budoucnu budou hlídat vaše zdraví.

Premiéra multifunčních hodinek Samsung, které propojí a ovládají veškerou chytrou elektroniku

Na veletrhu je k vidění také třeba elektrický kartáček, který se bezdrátově spojí s vaším telefonem, a hlídá, jestli si správně čistíte zuby. Maminkám se určitě bude líbit obleček, který u miminka pohlídá dýchání, tep, teplotu, pohyb a bude umět předpovědět, kdy se dítě probudí. Bezdrátově na to upozorní rodiče, třeba přes telefon, a zapne s předstihem ohřívačku kojenecké láhve. Vše tedy bude muset být malé a lehké.

Známý výrobce čipů v Las Vegas ukázal také plnohodnotný počítač, který se letos objeví na trhu a který je velký přesně jako paměťová karta formátu SD.

autor: Milan Král
Spustit audio