Na přejezdu v Hořeticích u Žatce se letos staly už dvě nehody. Obec navrhuje dát tam závory

11. říjen 2019

Zavést závorový systém a vylepšit zabezpečení železničního přejezdu v Hořeticích. Toho by chtěla dosáhnout obec Žiželice, pod kterou Hořetice spadají.

Na přejezdu je zatím jen světelná signalizace. Leží ve svahu a silnice od vsi k němu vede z ostré zatáčky. Přejezd je na trati Žatec – Chomutov. Letos se tam staly už dvě nehody.

„Dostala jsem z zprávu z integrovaného záchranného systému – nejdřív jsem se byla podívat na vůz, a když jsem viděla, že jsou všichni v pořádku, jela jsem k vlaku.“ popisuje jednu z nehod nezávislá starostka Žiželic Helena Makuková.

Nebezpečný přejezd v Hořeticích

Obec by chtěla vyvolat jednání s železničáři a policisty a nechat přejezd lépe zabezpečit.

„Křížení železnice se silnicí je v takovém úhlu, kdy mají řidiči mrtvý bod a nevidí na případný vlak z chomutovské strany,““ vysvětluje starostka.

Správa železniční dopravní cesty se plánům na úpravu přejezdu nebrání, nějaký čas to ale ještě potrvá. „Musíme technologicky dělat stavební úpravy jak u toho přejezdu, tak ve stanici – na jeho ovládání – jeden přejezd, to je 5 milionů korun,“ konstatuje Vladimír Růžička z oblastního ředitelství SDŽC v Ústí nad Labem.

Se závorami na přejezdu v Hořeticích by souhlasili i policistů. „Pokud tam bude chtít dát SŽDC závory, my budeme jedině pro,“ potvrdil vedoucí dopravní policie v Lounech Jiří Král.

Pokud by SŽDC schválila do plánu investic přestavbu přejezdu v Hořeticích, mohly by být podle Vladimíra Růžičky práce hotové zhruba do roka.

V České republice je v současnosti asi 7 800 železničních přejezdů – jen jeden z šesti ale má závoru.

autor: Libor Želinský
Spustit audio

Související