U železničních přejezdů v Ústeckém kraji budou víc hlídkovat policisté

6. listopad 2015

Dopravní policisté v Ústeckém kraji chtějí zvýšit bezpečnost na železničních přejezdech. Zatím spolu s Českými drahami vytipovali desítku nejrizikovějších míst. Na nich by se měly objevit nové závory nebo kamerový systém. Pomoci mají i policejní hlídky u přejezdů.

„Jsou nebezpečné přejezdy v okolí Šluknova, v okolí Loun a Lovosic, to jsou asi nejrizikovější přejezdy, na kterých jsme se i s policií shodli,“ vysvětluje Vladimír Štochl z Českých drah.

Do konce října zemřeli na přejezdech v kraji 3 lidé a dvě desítky dalších byly zraněny.

Čtěte také

„My jsme naopak ČD poskytli přejezdy, u kterých se domníváme, že by snesly jiná technická než současná zajištění a zabezpečení,“ doplňuje Jiří Ušák z ústecké krajské dopravní policie s tím, že ideální by bylo dovybavit některé přejezdy závorami a také kamerovým systémem.

Problém jménem peníze

Problematické bude sehnat peníze. Samotné úpravy musí provést Správa železniční dopravní cesty. Peníze na zabezpečení by ovšem vedle SŽDC, drah nebo policie mohl dát i Ústecký kraj.

K nehodě došlo na přejezdu v obci Zlenice

„Ústecký kraj je ochotný podílet se finančně na čemkoliv, co pomůže bezpečnosti provozu, ale je tady i druhý aspekt. Když ten řidič je hloupý, tak na železniční přejezd vjede, i když tam bude deset kamer nebo deset zabezpečovacích zařízení,“ vysvětlil krajský radní pro dopravu Jaroslav Komínek z KSČM.

Zvýšení bezpečnosti je nákladná záležitost. Jen dovybavení železničního přejezdu závorami totiž vyjde na miliony. „Je to v řádech dvou, tří milionů korun,“ upřesňuje Vladimír Štochl z Českých drah.

Než se podaří sehnat na úpravy peníze, zvýší policie fyzický dohled u přejezdů

„Je to o dotykovém způsobu dohledu a také o zaměření se na přejezdy při běžné kontrole a sledování způsobu užívání přejezdů účastníky silničního provozu,“ doplňuje Jiří Ušák z ústecké krajské policie.

SŽDC plánuje v nejbližší době například vylepšit přejezdy na tratích, Chomutov - Cheb, Varnsdorf - Seifhennersdorf nebo Ohníč - Úpořiny na Teplicku.

„Tam budou vyměněná současná zabezpečovací zařízení a přejezd bude osazen novým typem světel,“ doplňuje Marek Iliaš z SŽDC.

autor: bach
Spustit audio