Na nejkrásnější nádraží roku v Blíževedlech vede tak strmá trať, že ji mnohé vlaky vůbec nevyjedou

23. listopad 2018

„Vyhrát v anketě Nejkrásnější nádraží České republiky bylo pro nás jako vyhrát olympiádu,“ upřímně se vyznává výpravčí na nádraží Blíževedly Marcela Ptáčková. Právě místní výpravčí se starají o příjemné zázemí pro cestující, čistotu, lavičky, květiny, ale i útulnou čekárnu s knihovnou, hračkami, obrázky na stěnách. Blíževedly převzaly štafetu od Doks, které vyhrály loni.

„V internetové anketě jsme zaostávali za Litoměřicemi-horním nádražím,“ popisuje starostka obce Blíževedly, Romana Dvořáková a pokračuje s úsměvem: „Hlasy jsme získali vlastní pílí – sbíráním na podpisových arších. Myslím, že to nepřeženu, když řeknu, že výpravčí oslovili snad každého, kdo na našem nádraží vystoupil z vlaku. Ale míst, kde jsme podpisy sbírali, bylo samozřejmě daleko víc.“

Veřejnost letos do soutěže nominovala 48 stanic. Do finále se jich dostalo 10. Lidé nejvíce hlasovali pro Blíževedly, které nakonec vyhrály se 7 356 hlasy. Na druhém místě se umístily Litoměřice-horní nádraží, na třetím místě Meziměstí.

Smyslem soutěže je zlepšit prostředí stanic a zastávek. Výsledky jsou každý rok slavnostně vyhlašovány v Senátu.

Blíževedly, čekárna

Soutěž o nejkrásnější nádraží vyhlašují pořadatelé z asociace Entente Florale CZ od roku 2007. Letos poprvé udělili i Cenu souznění za výjimečné počiny při obnově objektů. Obdržely ji stanice Zubrnice, Lčovice a Moravičany.