Na návrhu chystaného územního plánu města Teplice lidem vadí prosetická spojka

2. březen 2023 09:29

Nový územní plán Teplic zahrnuje pozemky pro bydlení, odlehčení dopravy lázeňské části města nebo parkovací domy. Při jeho projednávání zajímal obyvatele města ale především plán dopravní stavby prosetické spojky.

O prosetické spojce se v Teplicích mluví už 20 let. Měla by ulehčit dopravě v lázeňské části města, především ulici U Hadích lázní a navazujících na šanovské sídliště nebo do Trnovan.

Lidé se ale obávají, že nová silnice naruší dosavadní přírodní prostředí Písečného vrchu a zahrádkářské části Na Lišce. Mají také obavy z přílivu aut do samotného sídliště Šanov.

Náměstek primátora Hynek Hanza z ODS lidem při debatě vysvětloval, že město vychází z plánu udržitelné městské mobility. Navíc půjde o silnici s omezením dopravy do 3,5 tuny. „Je to ulehčení pro vás, v rámci dopravy do města a z města – není to spojka na průtah,“ obhajoval plánovanou spojku Hanza.

„Když já pojedu ve městě, tak určitě nepojedu přes nějakou prosetickou spojku, abych zajížděla do Prosetic a jela tam tudy na Šanov – pojedu normálně, jak se jezdí teď, přes lázně. Jestli pojedu z Prahy, tak pojedu přes Modlany, takže tahle spojka je naprosto zbytečná. Nehledě na to, že vede mezi hotelem Panorama a tenisovými kurty, kudy chodí malé děti,“ oponovala návrhu jedna z obyvatelek šanovského sídliště.

Podle plánu má spojka vést ulicí U Panoramy kolem tenisových kurtů, přes Písečný vrch, dolů kolem meruňkového sadu a kolem hřbitova do části Prosetice, kde se napojí na Pražskou ulici na začátku Teplic.

V Teplicích teď platí územní plán vycházející z už neplatného stavebního zákona

Předmětem zájmu byl také například výškový limit pro plánovaný hotel na náměstí Svobody. Jednoho z účastníků jednání zarazila hranice 50 metrů. Podle zástupců města už má investor na stavbu podepsanou smlouvu o smlouvě budoucí. Výška stavby by ale neměla přesáhnout výšku věžáků v Alejní ulici.

Lidé se také ptali, jestli je vyřešeno parkování u nových ploch pro bytovou zástavbu – tam plán stanovuje podmínku minimálně dvou parkovacích míst na jednu bytovou jednotku.

V Teplicích v současnosti platí územní plán z roku 2004. Ten už je ale zastaralý – neobsahuje třeba výškové limity staveb nebo vychází ze starého stavebního zákona, který už neplatí. Nezohledňuje navíc ani současné potřeby města – vhodné plochy pro bydlení, parkování nebo rozvoj zahrádkářských oblastí. Řekli to tvůrci dokumentu z Ateliéru Cihlář, Svoboda.

Pro parkování například chystaný územní plán navrhuje sedm parkovacích domů. Vzniknout mají na dosavadních parkovištích, která by se zvýšila o jedno nebo dvě patra.

Návrh územního plánu je možné připomínkovat do 8. března.

Spustit audio

Související