Plány Teplic na proměnu ulice v řetenickém sídlišti zaujaly desítky lidí. Kritiku sklidil návrh na pokácení 26 zdravých stromů

20. leden 2023 14:32

Desítky lidí si přišly vyslechnout plány na změny parkování v Teplicích – Řetenicích. Obyvatelé nejstaršího teplického sídliště zaplnili tělocvičnu, ve které jim projektanti představili studii pro úpravy Zrenjaninské ulice. Vytvořili ji na objednávku města, ale konečnou podobu jí dají požadavky místních lidí.

„Nechceme, aby se kácela zeleň. Parkování je mi buřt – klidně budu parkovat i kilometr daleko,“ shrnuje svůj postoj Bronislav Wojtazsek, který bydlí přímo ve Zrenjaninské ulici.

Plánované změny zajímají také pana Miroslava. „Zajímá nás rozšíření té hlavní vozovky, jak tam budou vysázené ty nové stromy i jak bude řešené to parkování. Celkově je tady s parkováním obrovský problém – my ale bydlíme na druhé straně, než kde jsou plánované ty parkovací plochy. Myslím si, že těm lidem, kteří by měli z okna případně koukat na ta parkoviště, se to moc líbit nebude a my, kdybychom byli ve stejné situaci, bychom asi také spíš byli proti,“ konstatuje.

Největší kritiku sklidil plán na pokácení 26 vzrostlých stromů

Nesouhlasné projevy vyvolaly zejména plány na úpravu zeleně, které představil autor technického návrhu, Milan Tesař. „Pokácet stávajících 26 vzrostlých stromů, které se nacházejí bezprostředně u vedení vysokého napětí,“ přibližuje za nesouhlasných reakcí se sálu.

Návrh počítá s náhradou – vysázením 32 nových stromů ve stromořadí. „I s ohledem na inženýrské sítě se nám tu alej podařilo plynule prostřídat po pravé i levé straně,“ přibližuje Tesař.

„Celý svět se kloní k tomu, aby se města zazelenala, aby se sázely stromy. Jak dlouho trvá, než ten strom vzroste, než má sílu pro to, aby dělal to, co pro nás dělá? A vy vykácíte kvůli parkovacím místům tolik zdravých stromů?“ zní za souhlasného potlesku kritika ze sálu.

Největší změnou je přidání dalších míst pro parkování. Projektanti současných 87 míst ve studii zvýšili na 205. „Jižní strana stání se posouvá víc na jih – tím vzniká místo na severní straně, kde vzniká další řada stání – šikmých. Další stání pak vznikají na jihu, při těch větších panelových domech,“ vysvětluje jeden z projektantů, Petr Vopalecký.

K návrhu úpravy Zrenjaninské ulice v řetenickém sídlišti se lidi můžou i nadále vyjadřovat.

Spustit audio

Související