Na naučné vycházce s odborníky za květinami v Českém středohoří viděli zájemci i kvetoucí orchideje

9. červen 2019

Botanici ve spolupráci s Oblastním muzeem Litoměřice připravili pro veřejnost naučnou vycházku za květinami v Českém středohoří.

Lidem ukázali některé už vzácné druhy rostlin, různou skladbu lesů, kvetoucí i nekvetoucí orchideje.

„Tady v tom kraji mezi Lovosicemi a Třebenicemi se vzácně vyskytuje druh, který roste v celé republice jen tady. Je to tento mák Lecoqův. Vyznačuje se tím, že když ho utrhnete, mlíčí, které z něho vytéká, má žloutou až žlutooranžovou barvu,“ popisuje botanik Karel Nepraš první rostlinný objev hned za vsí, na úplném začátku botanické výpravy.

Z Chrášťan na Litoměřicku se víc než padesátka lidí na naučný výlet vydala s ním a jeho kolegou Romanem Kroufkem. Společně pak nadšeně rozpoznali další bylinu.

„Je to bifora. To je super, to jsem nečekal. Dokonce už má plody,“ ukazuje s tím, že český název rostliny je štěničník paprskující a jedná se o velmi vzácný plevel.

Exkurze pořádá muzeum už deset let a zájem o ně stoupá

„Celkově asi přiláká víc lidí výstava v muzeu. Ale popularita těchto vycházek stoupá. Začínali jsme na nějakých deseti, dvanácti lidech, a teď už máme skupiny padesáti, i sta lidí, což už je organizačně náročné,“ hodnotí Daniela Linková kurátorka z litoměřického muzea, které poznávací výpravy pořádá už přes deset let.

A upozornění od botanika Karla Nepraše ukazuje, v čem může být větší skupina náročnější. „Tohle je zvláštní místo, které je významné mimo jiné výskytem několika druhů orchidejí. Zde například vidíme jestě nerozkvetlý vemeník. Proto vás prosím, abyste dávali pozor, kam šlapete,“ varuje účastníky.

Kvůli intezivnímu hospodaření ubývá vzácných rostlin

Vymizení podobně bohatých míst nepřisuzuje turistům, ale příliš intenzivnímu hospodaření. Spousta luka zarostla lesem nebo byla zasleněna záměrně. Některé louky byly meliorovány, přehnojeny, přesety, a proto je jich dnes málo,“ vysvětluje botanik. „Proto jsou ty druhy tak vzácné – v krajině zbylo málo míst, kde mohou růst.“

Zájem lidí o exkurze ho těší a věří, že pozitivní přístup pomůže právě i přírodě Českého středohoří.

autoři: Robin Röhrich , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související