České středohoří slaví výročí. Jeho ochránci bojují s černými skládkami i zloději dřeva

19. březen 2013

Před 37 lety bylo České středohoří vyhlášené chráněnou krajinnou oblastí. Zasloužilo si to jedinečností přírody a unikátní krajinou. Někteří si ale přírodu pletou s odkladištěm odpadků, jiní zase vyrážejí na lesní cesty na čtyřkolce.

„Je to spíš takové drobné odkládání odpadů, většinou vázané na komunikace,“ říká o černých skládkách vedoucí CHKO Jaroslav Obermajer a pokračuje:

„Když je někde nějaké místo vedle silnice, kam se dá zajet, tak tam nejčastěji nacházíme odpady neukázněných lidí, kteří místo aby je dali tam, kam patří, vyhodí je do přírody.“

Borek Franěk, který je i jedním z 28 členů Stráže přírody, upozorňuje, že právě z drobných skládek, třeba stavební suti, pak vznikají postupně větší a větší:

„Začíná to na té obci, kde by si měli hlídat, co se tam děje, kdo tam staví, kam co dává. Pak se to dodatečně těžko dokazuje a jsou s tím problémy.“

Místa s odpadem v zimě skryje sníh, proto se Správa CHKO společně s nevládními organizacemi zabývá řešením až na jaře.

„V dubnu proběhne akce v okolí Milešovky, zaměřená na úklid drobného odpadu za pomoci brigádníků,“ upozorňuje na jednu z akcí vedoucí správy Jaroslav Obermajer.

Strážci přírody pochopitelně vše neuhlídají. A netýká se to jen černých skládek, ale třeba i krádeží dřeva a dalších prohřešků. Občas se přitom setkávají s agresivitou provinilců.

„Třeba najíždění autem na strážce, najíždění čtyřkolky, bylo to i fyzické napadení strážců, akorát že tam zrovna narazili na strážce, který boxuje těžkou váhu, takže tam to dopadlo opačně,“ uvádí jeden z konkrétních případů Borek Franěk.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio