Na louce pod kopcem Dymník u Rumburku soutěží farmáři v pasení ovcí a koz

11. listopad 2018

Zemědělci nejen z Čech tam soutěží v naháňce ovcí a koz s pomocí ovčáckých psů.

Vojta Hajný kromě toho, že je sám farmář a používá na práci se stádem psy, toto mistrovství také organizuje: „Teď běhá na Dymníku stovka beranů, kastrátů a bude běhat třicet ovcí a koz,“ zasvěcuje Hajný do situace, zatímco jeho osmiletá fena Cela v pohodě zahnala kozly do ohrady.

Na soutěžní louce právě dokončila práci Alena Doubravová se svou čtyřletou borderkolií jménem Fretka. „S Fretčinou prací jsem byla spokojená velmi, ale sama jsem bohužel dvakrát spletla povely, čehož si rozhodčí samozřejmě všimli,“ komentuje svůj výkon.

„Psi reagují na pískání nebo slovní povely,“ vysvětluje Tereza Leciánová, která ve volné chvíli venčí svých pět borderek. Přijela sem od Žatce. „U pasení se běžně používají anglické povely,“ doplňuje svůj výklad ukázkami.

Lidé mohou na Dymníku vidět psy, jak provádí stádo ovcí jakousi překážkovou dráhou, několik jich od stáda oddělí a pak je zas seženou zpátky a nakonec je zaženou do ohrady.

 Další disciplína se odehrává ve velkém kruhu. „Jedná se o rozdělení oveček. Některé ovečky budou označené a psi je musejí od sebe oddělit,“ říká rozhodčí Jan Hála.

V neděli pak mohli lidé na louce pod Dymníkem vidět například práci psa se dvěma stády najedou. „V neděli bude k vidění to nejlepší, co v České republice najdeme, a také soutěžící ze Slovenska  Polska,“ přibližuje organizátor Vojtěch Hajný

Psy využívají lidé nejen k naháňce dobytka, používají je také na ochranu stád.  Farmářské mistrovství republiky je každý rok a vítěz získá putovní pohár.

autoři: Daniela Pilařová , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související