Stáda ovcí bez psích hlídačů? To je pro vlky jako otevřená lednice

7. září 2016

Návrat vlků do severních Čech zaznamenali nejen ochránci přírody, ale také farmáři, především chovatelé ovcí. Svoje stáda tak na pastvinách musí před vlky chránit. Ne že by se vlci živili především domácím zvířectvem, ale nechráněné nabídce někdy prostě neodolají. „Pokud stáda ovcí nejsou zabezpečena, tak je to pro vlky taková otevřená lednice,“ říká Miroslav Kutal z Hnutí Duha.

Možností ochrany je několik, ale šelmy jsou vynalézavé. Vysoké ploty i elektrické ohradníky se šelmy naučí překonat a na plašení si časem zvyknou.

„Do křížku se psy se vlci nepouští“

Podle Vojtěcha Hajného z BIO Farmy Dolní Křečany v Lužických horách je největší spoleh na pastevecké psy. „Pes a člověk nonstop se stádem, nic jiného nefunguje. Vlk je velice chytrý,“ říká Hajný. Do křížku s pasteveckými psy se vlci ale nepouští. Psi ale v hlídání nesmí polevit, protože vlci jsou trpěliví a vydrží na kořist – v tomto případě na zbloudilou ovci – dlouho čekat.

Hlídání musejí mít v genech

Pořídit si pasteveckého strážného psa není jen tak. Dobrý pastevecký pes se musí naučit se stádem pracovat, takovou věc by měl mít v genech a to každá rasa nemá. Navíc spousta chovů je přešlechtěna a jejich původní pudy se vytratily.

Border kolie jsou ideálními hlídači a známými pasteveckými psy

„Ti psi nejsou. Většinou se shání po kamarádech, nebo si je sami namnožíme. Ale z vrhu pracuje většinou sotva polovina. Když pracuje celý vrh, je to zázrak,“ potvrzuje Hajný. Z ras má dobré zkušenosti se slovenskými čuvači a kavkazskými pasteveckými psy.

Cena „hotového psa“? Až 60 tisíc

Na stádo do 300 ovcí stačí pastevci dva zkušení psi. Ovšem pro malochovatele, kteří mají u chalupy pár oveček především jako živé sekačky, se pastevecký strážný pes nevyplatí. Štěně si většinou neumí vycvičit a hotový pes stojí 50 až 60 tisíc. Malochovatelům nezbývá než ovce z pastvin před vlky zahánět.

Spustit audio