Na konferenci Výživa a zdraví v Teplicích vědci řeší, jak lidé žili během pandemie koronaviru
Bez pohybu, u počítače nebo před televizí, s nezdravým jídlem a alkoholem. I tak někteří lidé trávili pandemii covidu-19. Jiní naopak začali víc přemýšlet o dopadech jejich životního stylu na zdraví. Vyplývá to z výsledků průzkumů, kterými se teď odborníci zabývají na třídenní konferenci Výživa a zdraví v Teplicích.
Karolína Dobiášová, která přednáší na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy, referuje o výsledcích sociologického výzkumu o dopadech pandemie covid-19 na životní styl české populace. Výzkum probíhal ve třech vlnách, loni v srpnu a listopadu, letos v lednu. Sledoval přitom negativní pandemické chování.
„Opravdu se tam ukázalo, že 10 procent populace pilo alkoholu víc než obvykle. U těch nezdravých potravin to bylo 12 procent populace. To pak stouplo na 14 a na 15 procent,“ shrnuje Dobiášová. Pohybové aktivity pak omezila třetina oslovených.
Řada lidí kvůli koronaviru pozitivně upravila svůj životní styl
Výzkum zjišťoval také, jestli lidé berou životní styl jako prevenci proti onemocněním – v tomto případě covidu.
„Velmi mile nás překvapilo, že 40 procent lidí začalo žít v té první vlně koronavirové pandemie zdravěji. Brali to i jako prevenci před těžkým průběhem nemoci. Na podzim už to bylo 51 procent lidí a v lednu 53 procent,“ dodává Karolína Dobiášová.
Podle ní začali lidé kvůli koronaviru víc přemýšlet o souvislostech svého chování a zdraví i o zdravé výživě, která má na rozvoj člověka velký vliv. Správnou výživou lze totiž posílit imunitu a účinně předcházet chorobám.
„Co způsobilo, že má člověk takový mozek? Strava bohatá na nukleové kyseliny – tedy na maso. Přitom Teprve v roce 1999 je uznán vztah mezi výživou a imunitou. Výživa je důležitý faktor determinující imunitu, zvláště na obou koncích věkového rozmezí – v dětství a ve stáří,“ shrnul ve svém referátu Petr Šíma z Akademie věd České republiky.
Související
-
Hložinky jsou chutné i zdravé. Navíc mírní stres a pomáhají proti nespavosti
Nejenom šípky, ale i hložinky už se v přírodě červenají. Kuličky jsou chutné a zdravé, hodí se například na džem, dají se sušit na čaj, ale můžete je pojídat i syrové.
-
Fialová kukuřice bývá označována jako klíč ke zdraví. Působí protizánětlivě a chrání před stárnutím
Fialovou kukuřici pěstovali Inkové v Andách před dlouhými stovkami let. Dnešní lékaře zaujala svým složením natolik, že jí říkají klíč ke zdraví. Důvodů je hned několik.
-
Chcete být zdraví a mít dobrou náladu? Jezte švesty
Sezona švestek vrcholí, a tak je dobrý důvod zajít si pro pár užitečných informací o švestkách k mikrobioložce a autorce knihy Dejte tělu šanci, Ivaně Stenzlové.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Schopnost Ruska někoho napadnout je výrazně omezena, reaguje na Putinův projev analytik
-
Nesdílím Koudelkovo paranoidní vidění světa, obhajuje Paroubek rozhovor pro proruský web
-
V pražské nemocnici zaměnili pacientky. Lékaři provedli potrat ženě, která přišla jenom na kontrolu
-
Hokejisté Třince porazili v rozhodujícím duelu České Budějovice 2:0 a zahrají si semifinále extraligy