Chcete být zdraví a mít dobrou náladu? Jezte švesty

13. srpen 2021

Sezona švestek vrcholí, a tak je dobrý důvod zajít si pro pár užitečných informací o švestkách k mikrobioložce a autorce knihy Dejte tělu šanci, Ivaně Stenzlové.

Ozdravné účinky švestek jsou opravdu výjimečné. Mají skvělé detoxikační schopnosti díky nadprůměrnému obsahu vlákniny. Stačí jich zkonzumovat několik v průběhu dne a brzy se přesvědčíte o jejich účinku.

Švestky dokážou velmi účinně pročistit střeva od toxických odpadů a jsou prevencí proti rakovině tlustého střeva.

Švestky patří ke končícímu létu

Pomáhají také při zácpě. Odvodňují a jsou účinnými pomocníky při redukci váhy. Jsou navíc doslova nabité vitamíny skupiny B. Právě jejich účinek posiluje nervový systém a zvyšuje odolnost proti stresu. I přítomnost hořčíku ve švestkách jejich antistresové účinky jen umocňuje. Konzumace švestek tedy přispívá k dobré náladě.

Modré barvivo ve slupkách obsahuje antioxidační flavonoidy s protizánětlivými účinky, včetně vitamínu E, který je ve švestkách také obsažený. Vedle protizánětlivého účinku švestky pomáhají při odbourávání kyseliny močové. Jsou proto doporučitelné při zánětlivých kloubních onemocněních a dně.

Vše, co prospívá střevům, současně posiluje i naši imunitu, a to pro švestky platí mnohonásobně. Obsahují spoustu probiotik, ale také vitamín C a zinek, které přispívají k budovaní dobré imunity.

Spustit audio

Související