Švestky na zimu
Zima už to tak dělá, že se ptá, co jsme dělali v létě – no přece zavářeli švestky, abychom si mohli švestkový koláč dopřát i v lednu!
Suroviny:
švestky
Postup:
1. Horkou vodou vymyjeme zavařovací sklenice a víčka, někteří doporučují ještě je vypláchnout skleničkou slivovice J.
2. Švestky opláchneme, rozpůlíme a vypeckujeme.
3. Půlky švestek rovnáme do sklenic bříškem nahoru, jako stříšku. Na dno můžeme vhodit jednu pecku. Někdo vrstvy švestek proslazuje, ale je to zbytečné. V případě potřeby můžeme švestky dosladit až při konečném využití. Nepřiléváme vodu, švestky pustí vlastní šťávu a nejsou tak rozměklé.
4. Sklenice zavíčkujeme a sterilujeme při 80 stupních asi 20 minut.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?