Mrkvové řezy
Trochu zdravější varianta moučníku.
Ingredience
- 2 větší mrkve
- 1 hrnek hladké mouky
- půl hrnku cukru
- půl hrnku oleje
- 1 vajíčko
- půl kypřicího prášku
- mléko – podle potřeby, asi půl hrnku
- 1 lžíce citronové šťávy
- případně citronová poleva
Postup:
- V mléce rozkvedláme vejce, olej, přidáme cukr a jemně nastrouhanou mrkev s citronovou šťávou.
- Přidáme mouku s práškem a vymícháme hladké těsto. Podle potřeby můžeme přidat trochu mléka, těsto by mělo mít hustotu jako těsto na bublaninu.
- Vlijeme na plech vyložený pečicím papírem a ve středně předehřáté troubě upečeme.
- Zchladlý moučník můžeme potáhnout citronovou polevou.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.