Mrkvové řezy

Trochu zdravější varianta moučníku.

Ingredience
  • 2 větší mrkve
  • 1 hrnek hladké mouky
  • půl hrnku cukru
  • půl hrnku oleje
  • 1 vajíčko
  • půl kypřicího prášku
  • mléko – podle potřeby, asi půl hrnku
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • případně citronová poleva

Postup:

  1. V mléce rozkvedláme vejce, olej, přidáme cukr a jemně nastrouhanou mrkev s citronovou šťávou.
  2. Přidáme mouku s práškem a vymícháme hladké těsto. Podle potřeby můžeme přidat trochu mléka, těsto by mělo mít hustotu jako těsto na bublaninu.
  3. Vlijeme na plech vyložený pečicím papírem a ve středně předehřáté troubě upečeme.
  4. Zchladlý moučník můžeme potáhnout citronovou polevou.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.