Mrkvový krém
Žádný dezert, ale výborná polévka!
Suroviny:
4-5 mrkví
1 cibule
3 lžíce másla
asi půl litru mléka
šálek smetany
šťáva z poloviny pomeranče
pepř
strouhaný muškátový oříšek
sůl
Postup:
- Mrkev a cibuli nakrájíme a krátce opečeme na másle.
- Zalijeme mlékem a povaříme.
- Když je mrkev měkká, rozmixujeme, přidáme vodu, aby byla polévka přiměřeně hustá, osolíme, okořeníme, přilijeme pomerančovou šťávu a smetanu a krátce povaříme.
- Pro vizuální efekt můžeme trochu té už povařené mrkve odebrat a vrátit ji do rozmixované polévky.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.