Mrkvový krém

Žádný dezert, ale výborná polévka!

Suroviny:

4-5 mrkví

1 cibule

3 lžíce másla

asi půl litru mléka

šálek smetany

šťáva z poloviny pomeranče

pepř

strouhaný muškátový oříšek

sůl

Postup:

  1. Mrkev a cibuli nakrájíme a krátce opečeme na másle.
  2. Zalijeme mlékem a povaříme.
  3. Když je mrkev měkká, rozmixujeme, přidáme vodu, aby byla polévka přiměřeně hustá, osolíme, okořeníme, přilijeme pomerančovou šťávu a smetanu a krátce povaříme.
  4. Pro vizuální efekt můžeme trochu té už povařené mrkve odebrat a vrátit ji do rozmixované polévky.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.