Mrkvová žemlovka

Když vám dojdou jablka i tvaroh...

Ingredience
  • půl balíčku velkého bílého toastového chleba
  • 6 mrkví
  • 1 kyselejší jablko
  • rozinky
  • citronový cukr nebo 2 lžíce cukru a citronová kůra
  • skořice
  • máslo, mléko, jahodová marmeláda

Postup:

  1. Štědře máslem vymažeme pekáč.
  2. Mrkev oškrábeme a nastrouháme najemno, oloupané jablko nastrouháme nahrubo a smícháme s mrkví.
  3. Plátky toastů naklademe na dno pekáče, bohatě pokapeme - spíš polijeme mlékem, potřeme marmeládou, navrstvíme připravenou mrkev – stačí 1-1,5 cm výšky.
  4. lehce pocukrujeme citronovým cukrem, poprášíme skořicí, posypeme rozinkami a zakryjeme dalšími toasty.
  5. Vrchní toasty znovu přelijeme mlékem, poklademe vločkami másla a dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů péci.
  6. Podáváme se šlehačkou.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.