Mortichnia: zkamenělá smrt v přímém přenosu a brzké „nalezeniny“ slavného Kelta ze Mšeckých Žehrovic

20. březen 2023

Mortichnia: fosilie se zkamenělými stopami smrtelného zápasu (4:11) – Astronomie: Barvy planet (18:39) – 80. výročí objevu slavné hlavy Kelta ze Mšeckých Žehrovic (23:25)

V úvodním přehledu zajímavostí se dozvíte, kolik plastových mikročástic podle odhadu a počítačových simulací plave ve světových oceánech, představíme aktivity experimentálních archeologů ze Všestar, kteří kácí kamennými sekerami stromy, prozradíme vám, z jaké doby pochází aktuálně nejstarší písemná zmínka o severském bohu Ódinovi a zmíníme se také o nedávném přistoupení české vlády k ujednáním kosmické iniciativy Artemis, v níž jde o spolupráci na průzkumu a využití Měsíce, Marsu a dalších vesmírných těles; první let programu se již uskutečnil – sice v automatickém režimu, ale v roce 2024 by se už k Měsíci měli vydat lidé.

Mortichnia: Zkamenělé okamžiky smrti

Kolekce fosilních stop – tzv. mortichnií, nalezených na libanonských lokalitách Haqel a En Nammoura

Zkameněliny čili fosilie živočichů jste už všichni viděli a je vám jasné, že aby taková fosilie vznikla, musel onen živočich nejprve zahynout. Většinou není moc jasné, za jakých okolností a kde k tomu došlo; existují však zcela specifické typy fosilií, kdy se mrtvého živočicha podaří nalézt přímo na místě jeho smrti – někdy dokonce i se zkamenělými stopami smrtelného zápasu. K zajímavému objevu většího počtu těchto takzvaných mortichnií došlo nedávno v Libanonu – a byl u toho i jeden český paleontolog.

Improvizované pracoviště k preparaci fosilií na libanonské lokalitě Haqel

Mortichnia řadí odborníci mezi tzv. ichnofosilie, kam patří nejrůznější zkamenělé stopy po lezení organismů, jejich odpočinku, projídání sedimentu, tedy nejrůznější chodbičky, ale také obytné struktury – doupata. Odborníci je registrují a třídí, přestože v naprosté většině případů – až na mimořádné výjimky – nemají tušení, kteří konkrétní živočichové jsou původci oněch zkamenělých stop. Hovoří paleontolog Richard Pokorný z fakulty životního prostředí Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Co ho do Libanonu zavedlo? Věděl předem o zmíněných unikátních fosiliích?

80 let od objevu Kelta ze Mšeckých Žehrovic

Hlava Kelta ze Mšeckých Žehrovic

Letos 19. května uplyne 80 let od objevu kamenné hlavy Kelta ze Mšeckých Žehrovic na Rakovnicku. Je to jeden z nejslavnějších nálezů z doby laténské, učiněných na našem území. O hlavě se říká, že představuje nějakého keltského boha nebo hrdinu čili héróa. Možná jde dokonce o skutečný portrét předka, případně keltského druida. V každém případě je opuková hlava s nakroucenými kníry a typickým nákrčníkem jednou z nejznámějších tváří českého pravěku. Jak došlo k jejímu objevu a co o jejím původu, účelu a vzhledu soudí současná věda?

Kamennou hlavu Kelta ze Mšeckých Žehrovic našel v roce 1943 místní občan, horník Josef Šlajchrt, v malé pískovně za obcí, v blízkosti hliněných valů, o kterých dnes víme, že pocházejí ze stejného období jako hlava sama, tedy z doby laténské. Probíhaly na této lokalitě už před samotným nálezem hlavy nějaké vykopávky? Na to jsme se ptali Natálie Venclové z Archeologického ústavu Akademie věd České republiky v Praze, specialistky na dobu železnou.

Spustit audio

Související