Záhadná hlava Kelta. Proč má v ústech dírku? ptají se dodnes vědci

5. srpen 2014

Tři největší klenoty muzejních sbírek u nás jsou ode dneška k vidění v Nové budově Národního muzea v Praze. Návštěvníci se mohou podívat na Věstonickou Venuši, hlavu Kelta ze Mšeckých Žehrovic a vzácný meteorit z Opavy-Kylešovic.

„Nebyly ještě takto vystaveny a myslím si, že dalších 100 let ještě vystaveny nebudou. Sice se jedná o mini, ale přeci jenom o výstavu století. Jsem na to opravdu hrdý, protože poprvé se podařilo shromáždit ze všech tří našich historických zemí to nejvzácnější, co ve sbírkách je,“ řekl v Ranním Plusu generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Jak dodal, vystavené exponáty se nebudou navzájem zastiňovat, ale doplňovat.

Nejzáhadnější je hlava Kelta, kterou našli archeologové za 2. světové války a museli nález schovávat před nacisty. Lukeš upozornil na drobný detail, kterého by si lidé měli všimnout:

„Hlava má v ústech důlek, jako kdyby jí tam patřila cigareta. S tím si archeologové a vědci už od nalezení nemohou poradit a pořád bádají a přemýšlejí, k čemu ta dírka mohla sloužit. Takže kdyby na to nějaký návštěvník odborně přišel, budeme jedině rádi.“

Putovní výstava Unikáty zemských muzeí je součástí projektu Strážci paměti, kterým tři zemská muzea Slezské, Moravské a Národní v Praze slaví 200 let své existence.

autoři: mvo , rkr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.