Modrý úplněk, který s barvou nesouvisí: Procházka říjnovou oblohou

26. září 2020

Podzimní čas nastal, astronomicky vzato, už 22. září. V říjnu uvidíme lépe podzimní souhvězdí a můžeme se těšit hned na dva měsíční úplňky.

Rovnodennost se postupně překlopila ve prospěch delší noci. V polovině měsíce října bude rozdíl už téměř půldruhé hodiny. Podzimním souhvězdím vévodí tzv. Pegasův čtverec.

Pegasův čtverec a tlama ryby

Zajímavé je, že jej tvoří tři hvězdy Pegasa – alfa, beta a gamma, pojmenované také Markab, Scheat a Algenib, a čtvrtá hvězda je Sirrah, „vypůjčená“ ze sousedního souhvězdí Andromedy. Z něj stačí vzít ještě navazující hvězdy Mirach a Alamak, případně Algol z Persea a máme tady jakéhosi přerostlého dvojníka Velkého vozu.

Logo

Zmíněný Pegasův čtverec zasahuje na jihovýchodě do souhvězdí Ryb, pod nímž vylévá svůj „škopíček“ s vodou Aquarius, čili Vodnář. Pod ním na jihu svítí výrazná hvězda Fomalhaut v Jižní rybě. V arabštině znamená její název „tlama ryby“. Tato tlama by spolkla i naše Slunce – je totiž 2x větší a dokonce 14x svítivější.

Planety a skvrny

Z planet zůstává v říjnu nepozorovatelný Merkur. Velmi jasná Venuše svítí ráno vysoko nad východním až jihovýchodním obzorem, zatímco Mars je nad jihovýchodem a stoupá vysoko na oblohu, kde svítí po celou noc. Jupiter a Saturn jsou stále poměrně výraznými objekty večer na jihu až jihozápadě. Ve Vodnáři je po většinu noci slabě svítící Neptun a v Beranu po celou noc o něco jasnější Uran.

Pohled na naši mateřskou hvězdu přes sluneční filtr v době psaní této rubriky nenabízel žádné skvrny na povrchu, aktivita Slunce je teď nízká a zřejmě to tak zůstane i v nadcházejících týdnech. Pokud máte zájem si to zkontrolovat, nalistujte stránky americké NASA; aktuální snímky nabízí prostřednictvím družice SDO.

Zdánlivá setkání a modrý úplněk

Hrad Kunětická Hora a úplněk s balonem - 04-07-2020

Z nemnoha říjnových úkazů uvidíme ráno vždy už jen jejich torza. Tak třeba z velmi těsné konjunkce Venuše s hvězdou Regulus, ke které dojde kolem půlnoci z 2. na 3. října, zbude ráno jen jejich přiblížení. Totéž se bude opakovat ráno 13. až 15. října, kdy spolu uvidíme Měsíc a Venuši, k nimž se přidá Regulus. 22. října kolem 21. hodiny SELČ bychom však mohli vidět Měsíc v konjunkci s Jupiterem. Náš souputník bude den před první čtvrtí. Dvojici na obloze doplní druhý den ráno ještě Saturn.

Říjnovou zajímavostí budou dva měsíční úplňky během kalendářního měsíce. Někdy se tento poměrně vzácný jev označuje jako tzv. modrý úplněk. Naposledy byl v červenci 2015.  S barvou Měsíce ovšem nemá nic společného. První úplněk nastane už 1. října, druhý pak posledního, tedy 31. října. Pozor – v té době už nebude platit tzv. letní čas, protože předtím – v neděli 25. října – si posuneme hodinky o hodinu zpět na čas normální, tedy středoevropský.

Přejeme pěknou podívanou a hezké dny podzimu!

autoři: Miroslav Zimmer , frv
Spustit audio

Související