Modrý koniklec luční český i zlatavá divizna rozkvétají na svazích vrchu Radobýl

14. duben 2020

Když se řekne Radobýl, naskočí hned mnohým Karel Hynek Mácha. Básník Radobýl miloval, ale stal se mu také osudným. Právě odtud utíkal hasit Litoměřice, brzy potom onemocněl a 6. listopadu 1836 zemřel.

Na kopec jsem šla nedávno poprvé. Z Litoměřic to jsou po žluté  4 kilometry. Jestli je to ale pro vás moc, dá se přijet autem na parkoviště pod Radobýlem a udělat si malou procházku na vrchol.

Hned u parkoviště jsou odpočívadla a tabule se zajímavostmi o Radobýlu a okolí.

Samotný vrch Radobýl je čedičový, to uvidíte nejlépe z vyhlídkové planiny pod vrcholem. Na tom vrcholu samotném je mohutný kříž, ale hlavně dechberoucí výhledy kolem dokola.

I přesto, že vrchol, mimochodem opravdu prostorný, je ve výšce jenom 399 m n.m., výhledy jsou doslova letecké. Uvidíte odtamtud celé České středohoří, jezero Píšťany, nebo kalvárii v Ostré na Úštěcku, Sedlo, Bezděz také elektrárny Mělník nebo Štětí, horu Říp a především řeku Labe.

Ta obtéká Radobýl skoro celý dokola, takový pohled asi jen tak neuvidíte. Navíc na svazích Radobýlu kvetou celé koberce fialek a chráněných konikleců a taky divizna.

Spustit audio