Mnichovské pečené koleno
Suroviny: 2 čerstvá vepřová kolena, 2 větší nakyslá jablka, 750 g kysaného zelí, 4 lžíce vepřového sádla, 1 větší cibule, několik zrnek jalovce, 1 bobkový list, 1 větší brambor, pepř a sůl.
Postup: Kůži na vepřových kolenech nakrájíme ostrým nožem do čtverečků - to je na pečeném kolenu to nejpůsobivější. Kolena vložíme do vařící osolené vody a zde ponecháme 20 minut, rozpustíme tím částečně tuk. Předvařené kolena osušíme, vetřeme do nich sůl a položíme na mřížku v troubě rozehřáté na 250°C. Po chvíli teplotu snížíme na 100 °C a za občasného obracení pokračujeme v pomalém pečení nejméně 2 hodiny. Mezitím oloupeme jablka, odstraníme jádřince a nastrouháme je. Na sádle podusíme s drobně nakrájenou cibulí, přidáme kysané zelí, podlijeme trochou vývaru z kolen, okořeníme bobkovým listem a jalovcem. Ke konci vaření zahustíme zelí strouhaným bramborem a dochutíme solí a pepřem. Kdo má rád zelí sladší, přidá více cukru, podle chuti. Podáváme tak, že zelí rozložíme na velkou mísu, na zelí položíme pečená kolena a to hezky vypečenou kůžičkou nahoru a po stranách ještě navršíme bramborovou kaši a vařený hrách nebo hrachovou kaši.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.